Utgards Tauguide
Velkommen til jungelen av klatretau. Vi skal geleide deg gjennom en uoversiktlig floke av lianer, og hjelpe deg å finne det beste tauet for ditt unike bruksområde. Med 30 års klatreerfaring fordelt på to hoder, har vi selvfølgelig en del på hjertet når det kommer til valg av tau. Derfor sparker vi i gang denne tauguiden med å gi deg et innblikk i vår filosofi hva gjelder valg av tau. Deretter følger vi opp med knallharde fakta om alt fra de forskjellige tautypene til diverse ildprøver tauene må igjennom før de blir sertifisert som trygge for ditt neste vertikale eventyr.
Det første vi ønsker å belyse er vår filosofi rundt valg av lengde på tau, og hvordan det vil påvirke levetiden betraktelig. Klatretau er i utgangspunktet overdimmensjonerte og tåler enorm belastning, men det er bruksgjenstander og vil bli slitt ved bruk, da spesielt ved harde fall. Dersom du rett og slett ikke faller eller bare topptauer kan du påregne tauet ditt eksepsjonelt lang levetid. Om du derimot er en av oss som faller mye, vil tauets levetid synke betraktelig. Ta ikke på vei om du kjenner din nyinnkjøpte "slitehest" av et tau, uavhengig produsent, bli noe slapp i fisken i løpet av klatreturen. Tau slites heldigvis primært i skarpenden, et par meter fra knuten, og er særs lett å inspisere visuelt. Kjernen er det som gir tauet styrken sin, mens strømpens primærjobb er å beskytte sistnevnte. Når de ytterste meterne av tauets strømpe begynner å bli seriøst frynsete og du kan klemme tauet sammen uten at det danner seg en hestesko med luft i midten over fingrene er det på tide å finne frem kniven. Kappet gjøres der tauets strukturelle integritet fortsatt er intakt, vanligvis rundt tre meter inn fra stumpen. Etter kappet smelter du tuppen med en lighter. Nå har du go'tauet tilbake, dog noen meter kortere. Denne operasjonen gjøres så ofte det trengs, men etter en stund støter du på den leie bivirkningen at tauet ditt nå er for kort for noen klipper. Dette tar oss til vår filosofi om valg av taulengde. For eksempel; dersom man ferdes på klipper som er 25 meter trenger man minst 50 meter tau. Et 60meters tau kan derfor kun kappes tre ganger ganger før du må kjøpe et nytt tau til disse klippene. Med et 80meters tau får du derimot ti kapp før tauet lider samme skjebne som 60meters tauet. En relativt lav prosentvis økning i pris gir altså tauet en mangedobling i levetid. Det er bra for din lommebok på sikt og ikke minst for miljøet. Vi i Utgard bruker utelukkende 80meters tau til sportsklatring, og snart kan vi tilby 100meters tau i våre toppmodeller.
Alle regler har sine unntak, og dersom du kun skal klatre inne vil vi anbefale deg å kjøpe et 40meters tau. Det er ytterst få vegger som er høyere enn 20 meter. Slitasjen på tauet innendørs vil være mye mindre enn ute, og tauet trenger derfor å kappes mye sjeldnere. På et klatresenter bytter man ruter hyppig og lite er like irriterende som å drasse med seg en masse overflødig tau inne på et tettpakket klatresenter. Dersom man klatrer i et taulag hvor en leder og den andre topptauer er det også utrolig deilig å ikke måtte trekke gjennom utallige meter hver gang. Dette siste punktet gjelder for så vidt utendørs også.
Den eneste markante ulempen med et lenger tau utendørs er vekten, men dersom du fortsatt klatrer med forholdsvis tjukke tau kan du tilnærmet jevne ut mye av denne vektforskjellen ved å redusere tykkelsen på tauet med 0.5 - 1mm. Vekt spart er dog ikke den eneste gleden med et tynnere tau. Et tynnere tau er mye enklere å håndtere, både for sikrer som skal trekke igjennom bremsen og klatrer som skal klippe, og gir derfor en overlegen opplevelse for hele taulaget.
Nå lurer du sikkert på hvilket tau du skal velge. Som nevnt ovenfor har bruken mye å si, men med noen enkle veivisere er vi snart i mål.
Dersom du primært klatrer inne, eller slitestyrke er det desidert viktigste kriteriet se gjerne på tau med livmål på 9,8mm-9,4mm.
Setter du smidighet høyt, men ønsker likevel ikke å ofre for mye slitestyrke vil diameter 9,6mm-9,2mm være passe for deg.
Ønsker du å prestere maksimalt, oppleve den beste feelingen og er villig til å ofre litt slitestyrke er godingene fra 9,2mm og nedover tingen.
Tau for fjell og is må vi også ta for oss og her er vi under den oppfattning at vekt er et nøkkelord. Se etter tau med høy andel strømpe for maksimal slitestyrke for diametermålet ved sleping rundt blokker og andre formasjoner som må forseres. Har du ellers bestemt deg for at du ikke skal falle er det bare å løpe på tykkelse, men om det kan tenkes å bli aktuelt er det en tanke å ikke legge seg på de tynneste rabbagastene på markedet, men lavt 8,0mm og litt under har vi funnet til å være en "sweet spot"
En annen ting som kan være nyttig å se på er dynamisk forlengelse. Er klatrer betraktelig lettere enn sikrer kan fall fort bli harde, men med et mer dynamisk tau vil dette bli noe kompensert for. Merk dog at dersom sikrer er betraktelig lettere enn klatrer vil et dynamisk tau føre til lenger oppbremsing, ergo enda lenger fall, men fangrykket for den lettere sikreren blir også mer forutsigbart og mindre ved økt dynamikk. Så avhengig av om man ferdes på korte buldrete klipper hvor bakkefall er en risiko, eller på lange ting hvor fall i starten tilhører sjeldenhetene, kan et mer eller mindre dynamisk tau være no å tenke på.
Deretter må impregnering adresseres. Impregneringen vil sørge for at mindre fukt setter seg i tauet, også på dager det ikke regner. Dette reduserer økt vekt i tauet samt holder diameteren konstant, kritisk for smidig håntering av tauet gjennom bremsen. Viktigst vil et impregnert tau gi den oppgitte dynamikken selv under fuktige forhold, samt trekke seg sammen raskere, som gir mykere fall ved neste støt. Våte tau strekker seg mer og tar lengere tid før de returnerer til normaltilstand, i tillegg til at bruddstyrken svekkes midlertidig. Totalt vil dette resultere i et mindre holdbart tau, og vi anbelfaler derfor impregnering på det sterkeste. Alle våre tau er i utgangspunktet impregnert, men om du skal være på den sikre siden er tauene med DryXP sertifisert som UIAA water repellent, den strengeste sertifiseringen for impregnering av tau. Mer om sertifiseringen finner du under.
Sertifisering, testing og nerding
Dynamiske tau deles inn tre kategorier, hel/singeltau, halvtau og tvillingtau. Dette er avhengig hvilke serifisering de får etter EN892 testen
Singeltau er tau du bruker alene og avhengig av preferanser vil slike tau fungere til alle disipliner, men har noen ulemper når det er snakk om flere taulengder. Disse tauene må igjennom EN892 testen for å nå markedet. Her er tauet utsatt for tre tester, en omhandlende strømpeutglidning, en for dynamiske fall, samt en for statisk forlengelse. Strømpetesten passer på at tauets kjærne og strømpe beveger seg uavhengig av hverandre og strømpen kan ikke vandre mer enn 1% for å bli godkjent. Her er de fleste produsenter meget gode og i likhet med oss er 0% utglidning normen. Statisk forlengelse er også en enkel test der tauene testes hvor mye de strekker seg etter: 80kg*3min, hvile 10min, 5kg*1min, 80kg*1min. På dynamisk forlengelse begynner testen dog å bli noe voldsom. Her utsettes tauene for repetative knallharde fall med faktor 1,7. Dette er mye hissigere fall enn ved normal bruk og reflekterer derfor faktisk bruk dårlig. Singeltau må tåle minimum 5 av disse 1,7 fakorfallene med 80kg lodd uten å overskride 12kn fangrykk. Når disse fallene gjennomføres er det en minimal "hvile" for tauet mellom fallene, noe som fraviker fra faktisk bruk der tauet "hviler" og trekke seg tilbake til nøytral tilstand før det er utsatt for neste fall. Du kan derfor være sikker på at tauet er mer enn solid nok, når det når dine hender. Paradoksalt nok kan du finne tau som har gode testresultater fra EN 892, men som kanskje ikke leverer etter forventning, og motsatt finnes det tau som viser seg meget holdbare tross færre UIAA fall.
Halvtau brukes som par dog de kan løpe uavhengig av hverandre gjennom sikringer. Ofte det foretrukkede valget i fjellet og for is. Disse tauene må også gjennom EN892, men under falltesten testes de som singeltau, men med 55kg isteden for 80kg. Dette er fordi under bruk vil det andre tauet fungere som en backup for det som først utsettes for fangrykket.
Tvillingtau fungerer mye likt som halvtau, bare at disse utelukkende skal brukes som parallelle par. Begge tau løper gjennom samme punkter og sikringer. Disse tauene er ofte de på markedet med minst diameter og lavest vekt, men det finnes få rene tvillingtau på dagens marked som ikke også er sertifisert som halvtau. For at disse skal passere EN892 falltestes de som parallelle par med 80kg totalt og må tåle eller overskride 12 fall.
Vi har allerede snakket noe om impregnering og UIAA Water Repellent sertifiseringen. men kort fortalt går den ut på at x lengde tau slites på strømpen for å simulere et lettere brukt tau, deretter legges på et skråstilt bord med tillstrømming av vann som renner over testobjektet i 15 minutter. testobjektet er veid før og etter, og skal ikke legge på seg mer enn 5% vannvekt. Denne testen er i utgangspunktet streng, men innefor disse 5% er det også store variasjoner. Sterlig Ropes er kjent for sin impregnering og "Ion R DryXP" absorberer kun 0,9% vannvekt som gjør at den knuser UIAA testen og andre konkurrenter "ut av vannet". Noe samtlige våre tau merket "DryXP" også gjør.